رای وحدت رویه دیوان عالی کشور درباره پیروی دادگاه از هیأت منصفه
به گزارش انتصار، حجت الاسلام والمسلمین محمد جعفر منتظری رئیس دیوان عالی کشور در جلسه هیأت عمومی ضمن تبریک به مناسبت آغاز ولایت و امامت حضرت بقیه الله الاعظم، هفته دفاع مقدس را گرامی داشت و گفت: حماسه آفرینان هشت سال دفاع مقدس که جان خود را در مسیر دفاع از خاک کشورمان فدا کردند، نام این کشور را در تاریخ گذشته و حال در جهان، آنگونه که شایسته ایران اسلامی است، سربلند کردند.
رئیس دیوان عالی کشور ادامه داد: سربازان فداکار در سنگر دفاع با فرماندهی امام راحل، برگ زرینی را در مبارزات این ملت علیه استکبار آفریدند و با همه پشتیبانی جهانی که از صدام جنایتکار می شد، این ملت با عنایات الهی و توجهات اهل بیت و فرماندهی امام راحل و از جان گذشتن سربازان فداکار اجازه ندادند یک وجب از خاک ایران اسلامی به تصرف دشمن درآید.
حجتالاسلام منتظری افزود: به روح شهدای گرانقدر، جانبازان و ایثارگران درود می فرستیم و امیدواریم با عنایت الهی حافظ دستاوردهای ارزشمند دفاع مقدس باشیم.
رئیس دیوان عالی کشور همچنین در این جلسه از تلاش های شبانه روزی نیروهای اطلاعاتی، امنیتی و قضایی در کشف و خنثی سازی توطئه های دشمنان قدردانی نمود و اظهار داشت: با تلاش های شبانه روزی این نیروها یکی دیگر از توطئه های خطرناک دشمن در روزهای اخیر کشف و خنثی شد و عده ای از مزدوران استکبار که در لباس داعش در جهت ایجاد ناامنی و تمهید مقدمات برای انفجارهای متعدد بودند، دستگیر شدند و در اینجا به سهم خودمان از نیروهای اطلاعاتی و امنیتی تشکر می کنم و انشاءالله پس از طی مراحل قضایی، پرونده این افراد در دیوان عالی کشور در کوتاه ترین مدت و با دقت به سرانجام خواهد رسید.
وی خطاب به قضات دیوان عالی کشور گفت: با توجه به اصلاح سند تحول قضایی و تجربیات گرانقدر شما در زمینه مدیریت و رسیدگی به پرونده ها، آماده استماع پیشنهادات قضات در جهت ارتقاء سند تحول قضایی هستیم.
رئیس دیوان عالی کشور همچنین بر رفع آسیب ها و مشکلات موجود تأکید نمود و اظهار داشت: برای رفع مشکلات و آسیب های موجود، پیگیر این هستیم که بودجه ای برای دیوان عالی کشور با توجه به جایگاه آن تعریف شود.
حجت الاسلام منتظری با اشاره به بازدیدهای انجام شده از شعب دیوان عالی کشور ادامه داد: معاون قضایی در امر ارجاع باید تا جایی که امکان دارد ارجاعات به شعب را تخصصی نماید ، یکی از ویژگی های تخصصی کردن شعب، افزایش تمرکز در رسیدگی به پرونده ها میباشد.
وی بر ساماندهی ماشین نویسها و دفاتر شعب در نحوه کار،امکانات و رایزنی برای جذب نیروی متخصص تأکید نمود و گفت: قضات چنانچه پیشنهادی برای بهبود امور دارند ارائه دهند؛ چرا که هر گونه پیشرفت نیازمند همراهی و همکاری است و انجام اصلاحات به تنهایی امکان پذیر نیست.
رئیس دیوان عالی کشور همچنین بر تشکیل کارگروه هایی در دیوان عالی کشور برای بررسی موضوعات مبتلابه در جامعه از جمله مسأله طلاق و... و همچنین آسیب شناسی معضلات اجتماعی که مورد تأکید مقام معظم رهبری است، اشاره کرد.
حجتالاسلام منتظری بر حضور ضابطه مند قضات در شعبه، شفافیت آراء شعب، مدیریت مراجعات به شعب تأکید نمود.
در این جلسه همچنین گزارش پرونده وحدت رویه در مورد لزوم متابعت دادگاه از نظر هیأت منصفه مقرر در قانون مطبوعات قرائت شد و اختلاف نظر بین شعب 17 و 26 دیوان عالی کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
شعبه هفدهم دیوان عالی کشور در خصوص امکان یا عدم امکان صدور رأی مجرمیت از سوی دادگاه، با وجود اینکه اکثر اعضای هیأت منصفه متهم را بی گناه شناخته اند، با توجه به مفهوم مخالف تبصره 2 ماده 43 (الحاقی 30 /01/1379) قانون مطبوعات، صدور رأی مبنی بر مجرمیت از سوی دادگاه را در حالت مذکور ممکن ندانسته و به همین علت دادنامه فرجام خواسته را نقض کرده است، اما شعبه بیست و ششم با ممکن دانستن صدور رأی مجرمیت، در حالت مذکور، دادنامه فرجام خواسته را ابرام کرده است.
هیأت عمومی پس از بحث و تبادل نظر و بیان استدلالات حقوقی رأی شعبه 26 دیوان عالی کشور را که بر این اساس صادر گردیده را با اکثریت آراء مورد تأیید قرار دادند. و با نظر اکثریت قضات محترم دیوان عالی کشور، دادگاه هیچگونه الزامی بر متابعت از نظر هیأت منصفه در صدور رأی مجرمیت ندارد.
از مجموع 122 نفر از قضات حاضر در جلسه هیأت عمومی، 62 نفر رأی شعبه بیست و ششم دیوان عالی کشور را منطبق با موازین شرعی و مقررات قانونی دانستند و 59 نفر به رأی صادره در شعبه هفدهم را تایید نمودند، همچنین یک نفر از قضات گزارش ارائه شده را قابل طرح ندانست.
متعاقبا رای صادره وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عالی کشور در روزنامه رسمی کشور منتشر خواهد شد و مطابق قانون پس از انتشار در روزنامه رسمی کشور لازم الاتباع میباشد؛ مشروح مذاکرات هیات عمومی نیز در مجلد سالیانه منتشر می شود.