منظور از دعاوی تجاری و بازرگانی چیست؟
دعاوی تجاری به دعوایی گفته می شود که در مورد امور بازرگانی می باشد و به عبارتی در نتیجه ی مراودات مالی تجاری فی مابین تجار و شرکت های تجاری بوده است و طبق ماده یک قانون آیین دادرسی مدنی صلاحیت رسیدگی به این دعاوی با دادگاه عمومی حقوقی خواهد بود.
در گذشته دادگاه دعاوی تجاری جدا بوده اما در حال حاضر این دعوای هم مانند باقی موارد در دادگاه عمومی رسیدگی می شود البته زمزمه هایی مبنی بر تشکیل دادگاه های تجاری به گوش می رسد.
دعوای ورشکستگی
ورشکستگی همچنان که در عرف هم بسیار مورد استعمال و شناخته شده است؛ وقتی است که شخص، دیگر توانایی پرداخت بدهی های خود را ندارد.
این شخص ممکن است شخص حقیقی تاجر یا شخص حقوقی تاجر باشد.
اما اگر بخواهیم به صورت علمی تر و حقوقی تر ورشکستگی را تعریف کنیم باید گفت که ورشکستگی در شخص تاجر، حالتی است که وی از تادیه و پرداخت دیون خود متوقف شده یعنی دیگر پرداخت دیون خود را ادامه نمی دهد.
می توان از این تعریف این نتیجه را گرفت که اگر فرد حتی بدهی هایش بیشتر از دارایی اش باشد اما بتواند با اعتباری که دارد دیون خود را تادیه کند متوقف و سپس ورشکسته شناخته نخواهد شد.
انواع ورشکستگی:
- ورشکستگی عادی.
- ورشکستگی به تقصیر.
- ورشکستگی به تقلب.
اقامه دعوای ورشکستگی
طبق قانون تجارت، چند نفر می توانند دعوای ورشکستگی را اقامه کنند. یکی از این افراد، خود تاجر خواهد بود و دادستان و طلبکار یا طلبکاران تاجر نیز می توانند صدور حکم ورشکستگی را از دادگاه بخواهند.
اما چرا اقامه دعوای ورشکستگی مهم است و باید این دعوا مطرح شود تا حکم ورشکستگی تاجر صادر شود این حکم به چه دردی می خورد؟
در پاسخ باید گفت با صدور حکم ورشکستگی، تاجر از بسیاری از معاملات منع می شود و از آن پس طلبکاران نسبت به طلب خود می توان گفت امنیتی دارند که کسی دیگر با حیله و تقلب نتواند طلب آن ها را حیف و میل کند.
دادگاه برای صدور حکم ورشکستگی باید تحقیق کند و بررسی کند که آیا تاجر متوقف از ادای دیون می باشد یا خیر،
این حکم در صورت صدور باید آگهی شود و به اطلاع عموم برسد.
موسسه گروه وکلای سنا دارای مجرب ترین و با تجربه ترین وکلای تهران است که می تواند در این دعوا و دیگر دعاوی تجاری به شما برای پیش برد پرونده کمک کند.
دادگاه ضمن این حکم مواردی را مشخص می کند از جمله اینکه تاریخ توقف را تعیین می کند؛ یعنی تاریخی که دیگر تاجر از ادای دیون ناتوان شده و همچنین عضو ناظر و مدیر تصفیه را مشخص می کند و دستور مهر و موم اموال را نیز می نماید.
دعاوی شرکت ها
شرکت های تجاری به واسطه سیستم داخل خود نیز ممکن است دچار اختلافات زیادی بشوند این اختلافات ممکن است ناشی از دعوای شرکت یا شرکا علیه مدیران به واسطه تخلف از انجام وظایف خود باشد.
برای مثال در خصوص معاملات مدیران با شرکت باشد یا اینکه دعوای ابطال و باطل کردن تصمیمات مجمع عمومی یا هیئت مدیره باشد.
دعاوی دیگری که ممکن است علیه شرکت مطرح شود؛ دعوای ذی نفعان در خصوص تقلیل سرمایه خواهد بود.
دعوای ورشکستگی که توضیح دادیم نیز یکی دیگر از این موارد خواهد بود.
اشخاص ثالث خارج از شرکت نیز می توانند علیه شرکت اقامه دعوا کنند که غالبا مربوط به قرارداد هایی است که منعقد کرده اند.
که ناشی از روابط قراردادی شرکت با اشخاص ثالث می باشد.
دعاوی مرتبط با شرکت مانند دعوای ابطال مجامع دارای پیچیدگی های خاصی است که پیشنهاد می شود در این زمینه از وکلای متخصص دعاوی تجاری استفاده بشود.
دعاوی اسناد تجاری
دعوای اسناد تجاری مثل مطالبه چک، مطالبه سفته، یا دعوای بطلان و بی اعتباری سند تجاری و یا دعوای مربوط به مفقود شدن سند تجاری از دیگر دعوای مرتبط با اسناد تجاری می باشند.
در این میان استفاده از چک بسیار مبتلا به و رایج می باشد.
مثل دعوای صدور چک بلامحل که هم جنبه حقوقی دارد و هم جنبه کیفری. البته اخیرا جنبه کیفری آن به شدت کمرنگ شده و بیشتر مطالبه حقوقی از طریق مسدود کردن حساب های صادر کننده مد نظر است.
دعاوی و اختلافات این حوزه در این مورد است که شخص دارنده چک در بانک با عدم پرداخت یا نبود یا کسری موجودی صادر کننده روبرو می شود.
در این صورت بانک گواهی مبنی بر موارد گفته شده صادر می کند که به آن گواهی عدم پرداخت می گویند.
برای اقامه دعوا و مطالبه وجه چک داشتن این گواهی لازم است.
طبق قوانین جدید چک، در صورتی که چک های جدید مورد استفاده قرار گرفته باشد با گرفتن کد مخصوص و داشتن گواهی عدم پرداخت و درج آن در سامانه می توان بدون اقامه دعوا و با مراجعه به اجراییه دادگاه تقاضای صدور اجراییه کرد.
در گذشته به این شکل بود که برای وصول وجه چک و… ابتدا باید دادگاه رسیدگی می کرد و سپس اجراییه صادر می کرد اما در حال حاضر با داشتن شرایط مستقیما می توان صدور اجراییه را تقاضا کرد.
یکی از ویژگی های چک این است که از طریق اجرای ثبت هم قابل مطالبه خواهد بود.
برای مطالبه چک می توان از وکلای مجرب موسسه گروه وکلای سنا که دارای کتب متعدد و تجربه فراوان در این زمینه هستند بهره برد.
دعاوی مربوط به برند و علائم تجاری و طرح های صنعتی
این دعاوی هم از دعوا های مهم در این حوزه می باشد. چرا که امروزه این برند و نام تجاری است که بازاریابی می کند و مشتریان را جلب می کند.
از دعاوی که در این زمینه می توان به آن اشاره کرد دعوای شبیه سازی اسم یا علامت تجاری است.
دعوای ابطال گواهی نامه ثبت علامت تجاری و دعوای ابطال علامت تجاری نیز در این حوزه قابل اشاره می باشند.
نتیجه گیری
دعاوی تجاری به دعاوی ای گفته می شود که به اقتضای تجارت و کسب و کار بین اشخاص تاجر یا غیر تاجر با تاجر شکل می گیرد.
طبق آنچه در قانون آیین دادرسی مدنی ذکر شده است این دعاوی در صلاحیت دادگاه های عمومی قرار دارد. در بالا به موارد از این دعاوی اشاره کردیم.
مانند دعوای اسناد تجاری و دعوای مربوط به شرکت ها و علامت های تجاری و برند ها.
موسسه گروه وکلای سنا با داشتن وکلای متخصص در این زمینه می تواند خدمات حقوقی لازم را به شما ارائه دهد تا بهتر بتوانید چنین دعاوی را پیش ببرید.